Фото: mport.ua

У Пакистані все частіше проявляється дискримінація релігійних меншин. Про це повідомляє "Седмиця" з посиланням на fides.

Приміром, влада округу Сіндх на півдні Пакистану, опублікувала нещодавно оголошення про наймання працівників у місцеві адміністративні органи поліції, в тому числі будівельників-ремонтників, автомеханіків, робітників і прибиральників. В умовах найму прибиральників вказується «приймаються лише не мусульмани». Це типовий прояв «інституційованої» релігійної дискримінації, тобто відкрито й системно заохочувальною органами влади.

«Це формулювання, наприклад, можна трактувати як злісне порушення статті 26 конституції Пакистану, – зазначає в інтерв'ю агентству Fides Анжум Джеймс Павло (Anjum James Paul), професор-католик з Пакистану і президент Спілки вчителів пакистанських меншин. – В її положеннях недвозначно стверджується «не дискримінаційний підхід у забезпеченні рівних прав усіх громадян на роботу, доступ у громадські місця та інші права».

Відео дня

«Це явна дискримінація, що проводиться і затребувана державою, – гнівно підкреслює Анжум Джеймс Павло. – Це не що інше, як принизливе і ганебне ставлення до релігійних меншин. За чинною конституцією, всі громадяни країни мають рівні права та обов'язки. Давно пора покласти край подібним виявам дискримінації не лише у громадських відносинах, а в в державних органах і структурах. Уряд провінції Сіндх має виконувати свої конституційні обов'язки, виділяючи представникам релігійних меншин 5% посад в органах влади й адміністрації, і свято дотримуватися їх права в кожному наказі та розпорядженні – але він не вважає за потрібне це робити, і йому це сходить з рук».

Тема дискримінації релігійних меншин в Пакистані щороку загострюється в громадських дискусіях з нагоди Національного дня меншин, який святкується в цій державі 9 серпня. «Свято святом, але немусульманські громадяни Пакистану суцільно витісняються на нижчі, брудні та низькооплачувані роботи – прибиральників, санітарів, домашньої прислуги», – говорить Самсон Саламат (Samson Salamat), активіст правозахисної організації Rwadari Tehreek.

У Пакистані мусульмани на сьогоднішній день складають 90% від 180-мільйонного населення країни; але в ній проживають ще й християни, бахаї, буддисти, мусульмани-ахмаді, індуїсти, джайни, іудеї і сикхи.