1

Виявлено перстень-печатку царя Соломона, який нібито давав йому магічну владу, але експерти сумніваються в його віці та приналежності.

Як повідомляє "Православие.Ву", перстень був виявлений поліцією при арешті контрабандиста в центральній провінції Амасья серед конфіскованих у нього артефактів, серед яких також п'ять золотих табличок, поцяткованих написами з одного боку, золота фігурка бика і бронзовий амулет – обидва предмети з написами староєврейською мовою. Бронзовий перстень, приписуваний біблійном царю Соломону, нібито давав йому владу над духами й демонами, а також здатність говорити з птахами та звірами.

Але турецькі вчені-експерти попередньо оскаржують вік і приналежність перстня і припускають, що він, ймовірно, з епохи Середньовіччя, тобто був виготовлений багато пізніше часу правління Соломона – сина царя Давида і Вірсавії, третього іудейського царя. Період його правління (приблизно 967-928 року до н. е.) вважається часом найбільшого розквіту й процвітання об'єднаного Ізраїльського царства.

Відео дня

«Чиновники міністерства культури і туризму заявили, що діють в установленому законом порядку, та артефакти обов'язково будуть виставлені для публічного огляду в музеї після того, як з'явиться офіційний висновок експертів, – йдеться в повідомленні. – Зараз йде поліцейське розслідування, щоб встановити для початку, яким чином, від кого і звідки ці артефакти потрапили до контрабандиста».

Влада Туреччини давно вже бореться з контрабандним потоком старожитностей в країну, що йде, головним чином, із зруйнованої громадянською війною сусідньої Сирії. Днями поліція, приміром, конфіскувала в Анкарі Біблію доби Візантійської імперії приблизною вартістю 1,5 млн. доларів, і заарештувала в якості підозрюваного сирійця, який намагався вивезти її за кордон.