1

Археологи виявили в церкві святого Миколая в турецькому місті Демре підземне приміщення, де могли бути поховані останки святителя, заявив глава департаменту охорони пам'яток адміністрації провінції Анталья Джеміль Карабайрам. Про це повідомляють "РИА Новости".

"Під східною частиною церкви святого Миколая в Демре знайдено приміщення. Рентгенівська томографія показала, що там в абсолютно незайманому стані з IV століття знаходиться якась конструкція з арковими перекриттями розміром 80 квадратних метрів. Особливо важливо, що вона не пошкоджена, туди ніхто не входив за минулі століття. Це дуже хвилююча подія. Коли ми закінчимо наше дослідження, то сподіваємося, що нам вдасться відкрити світові щось особливе, що стосується святого Миколая. Археологи вважають цілком імовірним, що це і є його справжня гробниця", - сказав співрозмовник агентства.

За його словами, експертиза ДНК вивезених в Італію в XI столітті останків, які, як стверджується, належать святому Миколаю, не проводилася, тому питання про їх автентичність залишається відкритим.

Відео дня

"Відкриття, яке може статися, викличе великий резонанс у світі. Можливо, стане нарешті зрозуміло, кому належать останки, які зараз перебувають в італійському Барі. Поки у виявлене під землею приміщення ми не можемо проникнути, тому що воно закрите кам'яною плитою з мозаїкою, її не можна руйнувати, тому ми зараз розглядаємо варіант - підібратися до цього приміщення з іншого боку", - заявив Карабайрам.

Він зазначив, що знахідка має зацікавити туристів, багато з яких відвідують церкву святого Миколая в Демре. "Ми можемо виявити в цьому приміщенні не лише останки, а й багато іншого, що відноситься до IV століття і безпосередньо до святого Миколая", - додав співрозмовник агентства.

***Микола Чудотворець - один з найбільш шанованих християнських святих. Він жив у IV столітті в Малій Азії (нині - Туреччина), був священиком, а потім і архієпископом. Церковне передання говорить про численні чудеса, здійснені святителем, і його надзвичайне милосердя.