Фото: офіційний сайт Карроукила

Вчені з'ясували, що стародавні жителі Ірландії проводили обряд "деконструкції тіла" померлого перед похованням, щоб зміцнити зв'язок громади з його душею.

Як повідомляють "РИА Новости" з посиланням на ірландське видання "Leitrim Obeserver", дослідники провели аналіз кісток, знайдених у 1911 році в Карроукіле, який є одним із найбільших в Європі курганів епохи неоліту. Довгий час останки вважалися загубленими, поки їх не виявили у 2001 році в архіві Кембриджського університету.

"Кістки датуються 3500 - 2900 роками до нашої ери"", - констатує Сем Мур, учасник дослідницької групи.

Відео дня

Міжнародний колектив вчених проаналізував кістки 40 чоловік, знайдених у семи гробницях. Їх піддали кремації, тому фахівці вивчали як згорілі залишки, так і ті, що збереглися.

"Ми виявили на кістках сліди кам'яних інструментів на місці сухожилля і зв'язки у великих суглобах, таких як плече, лікоть, стегно та щиколотка", - пояснює професор анатомії Джонні Гербер.

Це, за його словами, вказує на те, що в первісних суспільствах був поширений складний ритуал поховання, під час якого особлива увага приділялася "деконструкції тіла". Дослідники з'ясували, що аналогічні сліди кам'яних інструментів часто зустрічаються на кістках тієї ж епохи.

"Спроба зрозуміти причини, за яких ці древні громади розчленовували тіла, була однією з реальних інтриг цього дослідження. У суспільствах минулого родовід мав більше спільного з груповою ідентичністю. Це, схоже, мало реальне значення для неолітичної Ірландії", - припускає Сем Мур.

Повторний аналіз кісток розкрив вченим високий рівень складності та різноманітності похоронних обрядів. Такі ритуали, як вважають експерти, грали в стародавніх суспільствах особливу роль, так як дозволяли підтримувати духовний зв'язок з предками.