Фото: riafan.ru

Розграбований бойовиками християнський храмовий комплекс Маалюля відновлюється пришвидшеними темпами. Один з храмів зможе прийняти парафіян найближчим часом, повідомляє ТАСС.

"Найскладнішим було відновити печеру святої Теклі, вона дуже постраждала. Як і церква святого Іллі. Перед спеціалістами стояло непросте завдання - зберегти історичні артефакти. Правда, деякі пам'ятники архітектури довелося створювати заново, оскільки вони були втрачені", - розповів сирійський інженер Ільяс Хіляль.

Чотири роки тому Маалюлю захопили бойовики Джебхат ан-Нусрі.

Відео дня

"Вони трощили все, що могли. Розлючено виколювали очі християнським святим. Ті ікони, які вони вважали, що зможуть продати за кордоном, таємно вивезти в Ліван, кордон з яким - в декількох кілометрах від Маалюлі", - повідомив настоятель церкви св. Іллі отець Ільяс.

"А нові, нещодавно написані черницями [монастиря св. Теклі], просто зірвали зі стін, склали посередині храму, облили бензином і підпали. Розраховували спалити одним махом і ікони, і сам храм", - додав він.

Маалюля - невелике місто, розташоване в мальовничому ущелині в 50 км на північ від Дамаска. Це одне з небагатьох місць у світі, де все ще говорять арамейською - мовою Іісуса Христа. Храмовий комплекс Маалюлі включає монастир св. Сергія, монастир св. Теклі, а також церкву св. Іллі. Остання практично повністю готова для проведення служб.