Фото: indianexpress.com

Духовний капітул Гельсінкської єпархії євангелічно-лютеранської церкви виніс сувору догану пастору, який першим у Фінляндії почав вінчати одностатеві пари. Про це повідомляють "РИА Новости" з посиланням на телекомпанію "Yle".

"Духовний капітул Гельсінкської єпархії виніс сувору догану пастору Каю Садінмаа, який вінчав одностатеві подружні пари. Ця догана – перше у Фінляндії офіційне покарання пастору за вінчання одностатевих пар", - зазначає телекомпанія.

На колегії єпископів було заявлено, що церковне вінчання неможливе, якщо мова йде про одностатеві пари. Рішення капітули було прийнято п'ятьма голосами проти двох. Ті, хто залишилися в меншості пропонували обмежитися попередженням.

Відео дня

Кай Садінмаа став першим у Фінляндії пастором, який 1 березня, після вступу в силу закону про рівноправний шлюб, повінчав одностатеву пару. Садінма заперечує свою провину. На думку пастора, шлюб у лютеранському понятті є державною інституцією, і його стосуються виключно цивільні закони, а пастор, виступаючи представником публічної влади, не може порушувати законодавство.

Духовний капітул міг або залишити Садінмаа без покарання, або дати йому усну рекомендацію чи письмове попередження, або позбавити його права служити священиком тимчасово чи назавжди. Як відзначає телекомпанія, Садінмаа нині не має приходу. Він також не обіймав посаду священика в парафії на той момент, коли вінчав одностатеві пари. Крім нього майже 30 священиків на території 8 єпархій вінчали або благословляли одностатеві пари.

У Фінляндії діє закон "Про рівноправний шлюб", який визначає шлюб як союз двох осіб, а не як союз чоловіка та жінки. Фінська євангелічно-лютеранська церква прийняла рішення, що не буде вінчати одностатеві пари.