Фото: masterok.livejournal.com

Археологи знайшли в Гватемалі унікальні обсидіанові камені, які використовувалися під час людських жертвоприношень, знахідка дозволяє зрозуміти багато ритуалів мезоамериканських народів. Про це повідомляє "Седмиця" з посиланням на "International Business Times".

"В одному похованні обсидіанові камені були знайдені в могилі для двох дітей, віком від 2 до 4 років, яких принесли в жертву. Діти були поховані лицем до лиця, поруч з ними лежав довгий ніж з обсидіану, а також обсидіановий камінь", - йдеться в статті.

В іншому похованні археологи знайшли п'ять кістяків, кожен з яких належав дітям, віком до 1 року. При цьому четверо дітей були покладені в могилу згідно зі сторонами світу. П'ята дитина була похована в південно-західному куті без обсидіанового артефакту. У центрі гробниці лежав великий шматок цього каменю.

Відео дня

На думку вчених, обсидіановий камінь мав "особливе духовне або надприродне значенням для людей майя". Всього учені знайшли 42 ритуальних артефактів.

"У мезоамеріканській традиції обсидіан має божественне походження, і тому має надприродну силу. В силу своєї символічної цінності обсидіан використовувався в безлічі мезоамериканських релігійних ритуалах", - стверджують члени дослідницької групи на чолі з Казуо Аоямой з університету Ібаракі в Японії.

При цьому далеко не всі гробниці майя мали обсидіанові артефакти, що говорить про те, що цей камінь був у дефіциті. Знайдені похоронні предмети належать до середнього докласичного періоду цивілізації майя – з 899 по 400-ві роки до нашої ери. Тоді, на думку вчених, рівнинний народ майя лише починав встановлювати торговельні зв'язки з жителями гірських районів півострова Юкатан.

"Обсидіан був рідкісним товаром у майянскій низовині в середній докласичний період і дуже цінувався за те, що з нього робилися високоякісні інструменти для різання", - стверджують археологи.

Вважається, що ритуальні камені були встановлені обраною частиною суспільства майя, лише вони знали, як виконувати ритуал жертвопринесення. Ці жерці, на думку фахівців, потім стали елітою.

Обсидіан вважався ритуальним каменем і в ацтеків. Раніше археологи, які проводили розкопки на місці ацтекської столиці Теночтилан (зараз на цьому місці знаходиться місто Мехіко), знайшли храм на честь бога вітру Еекатля. Найбільше вчені були здивовані тим, що ацтеки використовували в якості подарунків своїм божеством. У святилища вони виявили скелети немовлят, птахів, шипи кактусів, обсидіанові камінці й фігурки мавп.

Крім того, обсидіанові статуетки, мабуть, використовувалися під час ритуальної гри в м'яч, учасників якої потім приносили в жертву. Цю гру описує іспанський конкістадор Ернан Кортес, якого ацтекський імператор Монтесума запросив у Теночтітлан у 1519 році. Через два роки європейці взяли штурмом місто, зрівнявши його з землею. Історики вважають, що ацтеки грали в м'яч стегнами.