Фото: сайт newsgeorgia.ГЕ

Первинний зовнішній вигляд фресок знакового Батумського собору Різдва Пресвятої Богородиці, відомого за фільмом Абуладзе "Покаяння", буде відновлено після масштабних реставраційних робіт.

Як повідомляє інформаційне агентство "Новости-Грузия", кафедральний собор був побудований на початку минулого століття як католицький храм. Настінні розписи будівлі, яка в радянські роки зазнала загрози руйнування, були сильно пошкоджені і до сьогоднішнього дня знаходяться в запустінні.

2

Минулого тижня храм відвідали фахівці Агентства з охорони об'єктів культурної спадщини Аджарії та «Центру дослідження зразків образотворчих мистецтв». Метою їх візиту було вивчення та оцінка стану фресок перед початком реставрації.

Відео дня

Дослідження проводилися в рамках підготовки до майбутнього проекту реставрації, який передбачає відновлення настінного живопису, а також ремонт даху вікової церкви, яка прикрашає міський пейзаж Батумі.

3

***Собор Різдва Пресвятої Богородиці був зведений у 1898-1903 роках на кошти промисловця і мецената Степана Зубалашвілі. Для будівництва храму він запросив до Грузії художників й архітекторів з Італії.

Завдяки зусиллям діячів культури, собор вдалося врятувати від руйнування після радянізації Грузії в 1921 році.

У роки радянської влади виконаний в готичному стилі храм використовувався у різних цілях: тут були й лабораторія високих напруг, й архів, й інші установи.

У 1970-ті роки храм був відреставрований, а в 1980-ті - переданий Грузинській Православній Церкві. У лютому 2011 року собор внесли до списоку об'єктів культурної спадщини, пам'яток історії та культури Батумі. Нині храм є діючим кафедральним собором Батумської та Лазської єпархії Грузинської Православної Церкви.