Фото: pravmir.ru

Патріарх Єрусалимський Феофіл різко засудив рішення ізраїльського суду, який визнав законною операцію з нерухомістю, що належала Православній Церкві. У 2004 році ряд церковних будівель, розташованих у Старому місті Єрусалиму, був проданий єврейській релігійно-націоналістичній організації «Атерет Коганим» – православна патріархія наполягає, що операція була незаконною, повідомляє "Благовіст-Інфо".

Виступаючи 13 серпня на прес-конференції в столиці Йорданії, Патріарх Феофіл III заявив, що рішення, прийняте єрусалимським судом 1 серпня, «переходить усі межі» і «може бути пояснене лише політичними мотивами». Суд визнав законною угоду про продаж нерухомості, що відбулася між Єрусалимської патріархією та організацією «Атерет Коганим», яка займається купівлею будинків у християнському, мусульманському й вірменському кварталах Святого граду. Ізраїльське правосуддя не вбачає в справі про продаж будівель ознак корупції.

Угода відбулася в 2004 році за допомогою трьох підставних компаній, зареєстрованих за кордоном.

Відео дня

Продаж будинків викликала гучний скандал, одним з результатів якого стало зміщення в 2005 році Патріарха Іринея, який, втім, так і не визнав своєї причетності до операції.

Наступник Іринея Феофіл протягом останніх років судиться з «Атерет Коганим», намагаючись довести, що правочин не може вважатися законним, оскільки відбувався за шахрайською схемою.