1

Мощі святої цариці Кетеван на 6 місяців повернуться в Грузію. Домовленість була досягнута в результаті довгих переговорів між представниками відповідних відомств Грузії та Індії, повідомляє "Грузія онлайн".

Міністерство культури й охорони пам'ятників, міністерство закордонних справ Грузії та Грузинська Патріархія забезпечать транспортування святих мощей цариці Кетеван у регіони Грузії, організацію виставок і міжнародних конференцій, присвячених цариці.

За інформацією міністерства культури, крім Національного музею, частини мощей цариці Кетеван будуть доставлені в храм Пресвятої Трійці (Самеба) в Тбілісі й єпархії на території Грузії.

Відео дня

Примітно, що Національне агентство захисту культурної спадщини профінансувало реставрацію панно головної кімнати монастиря Граса в Лісабоні, на якому зображено мучеництво цариці Кетеван.

Панно завдовжки 12 метрів і заввишки 3 метри виконано в традиційному стилі португальського мистецтва настінного живопису синьою фарбою на глазурованих глиняних плитах. На ньому зображені поїздка цариці Кетеван в Іран, мучеництво, і потім передача мощей святої цариці цареві Теймуразу августинскими ченцями. На запланованій конференції з нагоди тимчасового повернення мощей святої Кетеван будуть присутні представники Португалії.

Згідно з історичними джерелами, царицю Кахетії Кетеван взяли в полон під час походу шаха Аббаса на Грузію в 1613 році. Цариця відмовилася змінювати релігію, через що в 1624 році її стратили в місті Ширазі.

Португальські місіонери, очевидці мучеництва цариці, таємно викопали останки цариці Кетеван і перевезли в монастир августинців в Ісфахані. Пізніше місіонери привезли частини тіла цариці Кетеван в Грузію. Вони зберігалися в храмі Алаверди до 1723 року, а потім безслідно зникли. Крім Грузії і Росії, частинки мощей цариці Кетеван були упокоєні в монастирі святого Августина в Гоа (колишньої португальської колонії на території Індії), а також у Ватикані та Бельгії.

Монастир в Гоа був знищений на початку XIX століття. У різний час наукові експедиції шукали святі мощі цариці Кетеван в Індії.

У 2013 році журнал «Archeology» розповсюдив заяву, згідно з якою останки, виявлені в руїнах церкви в Гоа, належали цариці Кетеван. За інформацією журналу, аналіз ДНК кісток руки, виявленої в кам'яному саркофазі, показав, що з великою ймовірністю кістки не пов'язані з Індією і мають грузинське походження.

У результаті тривалих переговорів з індійською стороною було прийнято рішення про тимчасову доставку святих мощей цариці в Грузію.