Фото: Putidorogi-nn.ru

Ізраїльська влада сьогодні прибрала з головного входу на Храмову гору в Єрусалимі металошукачі та відеокамери, які викликали масові протести арабо-мусульманської громади.

Як повідомляють "РИА Новости", поки невідомо, чи влаштують поступки віруючих, які, у своїй більшості, виступили проти нових заходів безпеки, відмовляючись підійматися до мечетей Храмової гори й влаштовуючи на вулицях міста багатотисячні молитви, які регулярно переростали в сутички з поліцією.

За минулу ніч з входу, що прилягає до Левиних воріт у східній частині Старого міста, зникли п'ять рамок металошукачів, а зі сталевою рампи зняті відеокамери. Рампа залишається на місці разом з шістьма рядами металевих бар'єрів для перерозподілу потоку віруючих. Сама площа оточена поліцією, й віруючих там поки не видно.

Відео дня

Електронні системи демонтовано за рішенням військово-політичного кабінету. Форум ключових ізраїльських міністрів вночі оголосив про відмову від металошукачів на користь якоїсь системи інтелектуального контролю. У тексті рішення йдеться, що вона буде впроваджена в майбутньому.

***Системи контролю на Храмовій горі з'явилися більше тижня тому в якості реакції на вбивство в цьому районі Старого міста двох поліцейських. У щоденних протестах проти нових заходів безпеки загинули четверо палестинців, налічується сотні поранених. 

Через металошукачі палестинське керівництво оголосило про розрив усіх зв'язків з Ізраїлем, в тому числі в сфері боротьби з терором. Ситуація в Єрусалимі стала темою екстрених нарад РБ ООН, Ліги арабських держав й Організації ісламського співробітництва.

Показником вичерпності конфлікту, ймовірно, можна буде вважати масове повернення мусульман до молитви в мечетях Храмової гори.