Фото: Християнство Сьогодні

Американський мільярдер Стів Грін (Steve Green), господар магазинної імперії "Hobby Lobby", власник однієї з найбільших колекцій біблійних пам'яток та ініціатор проекту будівництва "Музею Біблії" у Вашингтоні, поверне близько 5,5 тисяч артефактів - клинописних табличок та інших давніх писемних пам'яток, куплених ним з порушенням законодавства. Про це повідомляє "Благовіст-Інфо" з посиланням на "Christianity Today".

Федеральні прокурори встановили, що ці предмети прибули не з Туреччини та Ізраїлю, як було зазначено в митних документах, а з Іраку, на території якого зараз тривають бойові дії.

Суд Східного округу Нью-Йорка, в якому розглядалася ця справа, виніс постанову, згідно з якою Грін поверне придбані їм предмети, а очолювана ним компанія заплатить штраф у розмірі 3 млн. доларів. Законодавство Сполучених Штатів, так як й іракські закони, забороняє придбання культурних цінностей, незаконно вивезених за кордон.

Відео дня

Багато історичних музеїв і музеї образотворчого мистецтва, побоюючись зіштовхнутися з предметами, викраденими бойовиками, відмовилися від практики придбання артефактів з країн Близького Сходу. Однак Hobby Lobby протягом останніх кількох років, навпаки, активно скуповувала древні артефакти і значно розширила свою колекцію.

У судовому визначенні перераховуються «глиняні таблички, цегла, глиняні булли і циліндри» з шумерськими письменами, сукупна вартість яких оцінюється в суму 6 млн.

За словами прокурорів, Hobby Lobby не належним чином перевіряла передбачуваного власника запропонованих до покупку артефактів - дилера з Об'єднаних Арабських Еміратів. Предмети старовини відправлялися в офіс компанії в Оклахома-Сіті посилками FedEx з позначками «керамічна плитка» або «глиняна плитка (зразок)».

Крім того, компанія також проігнорувала рекомендації, які митні чиновники передали через адвоката. Федеральні прокурори повідомили, що експерт в області закону про культурну власність попереджав керівництво компанії про купівлю шумерських артефактів, які, ймовірно, були розграбовані або помилково позначені.

Іншими ознаками порушення законодавства стали недотримання правил упаковки предметів, неналежне відображення вмісту контейнерів, а також розподіл платежів між кількома особами та відносно невисока ціна.

У 2015 році федеральні митні чиновники перехопили контейнери з давніми раритетами. Тоді ж почалося офіційне розслідування.

Спочатку передбачалося, що мова йде про декілька сотень артефактів сумнівного походження. У ході слідства масштаби справи зросли в кілька разів.

«Ми визнаємо, що, незважаючи на те, що деякі особи можуть визначити ціну цих артефактів, народ Іраку вважає їх безцінними», - сказав спеціальний агент Енжел Мелендес (Angel M. Melendez), співробітник Служби національної безпеки, який відповідає за питання дотримання імміграційного і митного законодавства США.

Після винесення судової ухвали компанія Hobby Lobby розповсюдила заяву, в якій керівництво визнає, що через відсутність у компанії досвіду в даній галузі нею були допущені «прикрі помилки». Стверджується також, що компанія удосконалила механізми своєї роботи.