Фото: ria.ru

Вчені виявили одну із найдавніших на Британських островах церкву з унікальною англосаксонською кладкою, особливості якої не дозволяють визначити точний час її будівництва.

Як повідомляють "РИА Новости" з посиланням на "The Independent", уламки будівлі знайшли на британському острові Ліндісфарн. Саме там була створено знаменитий рукопис "Євангеліє з Ліндісфарну", що датується VIII століттям.

"Це одне з найважливіших відкриттів раннього середньовіччя, що було зроблено у Великобританії за останні десятиліття", - стверджує археолог Пітер Райдер.

Відео дня

Вчених привернула кладка церкви, виконана в "примітивному доархітектурному стилі". Аналіз каменів показав, що вони, швидше за все, оброблялися майстрами по дереву, які не мали уявлення про особливості кам'яного будівництва. Церква знаходилася в центрі монастиря, з якого, ймовірно, почалася християнізація Британії.

Обитель розташовувалась на обривистій скелі і була звернена обличчям до палацу Освальда, правителя Нортумбрії (одне з семи англосаксонських королівств) в середині VII століття. Саме він сприяв поширенню християнства на Британських островах.

Археологи з'ясували, що церква спочатку була дерев'яною. Однак потім вона за дуже короткий час перебудовалася. Причини цього, за їх словами, поки невідомі. Можливо, монахи зробили це для того, щоб уникнути її руйнування вікінгами, які здійснювали набіги на острови. Також фахівцям поки незрозуміло, що з'явилося раніше – церква чи стіни з вежею поруч з нею, що служили орієнтиром для ченців.