Фото: ria.ru

Археологи виявили в Уельсі унікальний курган віком близько п'яти тисяч років, який за своєю конструкцією дуже схожий на знаменитий Стоунхендж. Про це повідомляють "РИА-Новости" з посиланням на видання "The Guardian".

Курган Брін-Келлі-Ді виявили ще в 1865 році, однак повноцінні розкопки вдалося провести лише протягом останніх трьох років. Вчені з'ясували, що курган відрізнявся масштабом, який можна порівняти зі Стоунхенджем.

Протягом однієї тисячі років Брін-Келлі-Ді служив ритуальним і похоронним місцем. Деякі похоронні камери були споруджені спеціально для проведення ритуалів у день літнього сонцестояння. Сонячне світло проникало в них лише цього дня.

Відео дня

"Ми дізналися, що Брін-Келлі-Ді має куди більш складний ландшафт, ніж вважалося раніше", - ділиться Серен Гріффітс, археолог з Університету Центрального Ланкаширу.

Крім того, вчені виявили більше десятка зразків наскального живопису, а також різні знаряддя з кремнію. Дані радара показали, що під землею знаходиться ціла мережа поховань.

Курган Брін-Келлі-Ді старший за Стоунхендж приблизно на 500 років. Обидва пам'ятники відносяться до епохи пізнього неоліту.