Фото: world-countries.net

Археологи з'ясували, що стародавні китайці багато років "готували" військовополонених для ритуальних жертвоприношень, використовуючи їх як рабів. Про це повідомляє "Седмиця" з посиланням на наукове видання "Live Science".

Раніше вченим стало відомо, що людські жертвоприношення активно практикувалися в старокитайській державі Шан. Династія Шан є найдавнішою в Китаї, чиє існування підтверджено археологічно. Дослідники підрахували, що в одній лише столиці держави – місті Інсюй – приблизно за 200 років у жертву принесли понад 13 тисяч чоловік, в основному чоловіків віком від 15 до 35 років.

Фахівці проаналізували останки, знайдені в 2500 жертовних ямах на руїнах Інсюй. Вони підтвердили гіпотезу про те, що ритуальним способом умертвлялись виключно військовополонені. Більш того, задовго до здійснення обряду їх використовували як рабів.

Відео дня

"У Китаї епохи Шан існувало два види людських жертвоприношень. Вони називалися "реншень" і "ренксун"", - пояснює біоархеолог Христина Чунг, спеціаліст Університету Саймона Фрезера у Бернабі (Канада).

Обряд "реншень", зазначає Чунг, відрізнявся своєю масовістю. У середньому за один ритуал вбивали 50 осіб, хоча вченим вдалося виявити поховання з 339 жертвами. Обряд "ренксун" був більш складним за виконанням – поруч з убитими в певному порядку клали різні ритуальні предмети.

Крім цього, вченим вдалося виявити ряд магічних написів, які використовували оракули. В основному, вони наносилися на панцирі і бичачі кістки. Їх, як зазначає Чунг, використовували для рішення найрізноманітніших проблем – від ритуального лікування зубного болю у правителя до призову багатого врожаю.