Фото: shutterstock.com

Парламент Самоа в останньому читанні прийняв законопроект про внесення змін до Конституції, які проголошують країну християнською державою. Суть прийнятої поправки полягала в тому, щоб "включити в Конституцію [статтю], що Самоа є християнською нацією, заявити про домінуюче положення християнства на Самоа", повідомляє "Rublev" з посиланням на "The Diplomat".

З 49 представників парламенту 43 проголосували за законопроект.

Законодавці Самоа вже згадували християнство в преамбулі до Конституції. У ній говорилося, що "самоанський вільний уряд має здійснювати свою діяльність у межах, встановлених Божими заповідями", і що самоанське вільне товариство "засноване на християнських принципах".

Відео дня

Таке формулювання часто зустрічається в преамбулах конституцій тихоокеанських острівних держав, за винятком Фіджі. Однак преамбула конституції зазвичай розглядається як широка символічна заяву, що має більш історичне або культурне значення, а не як законодавчий інструмент.

Раніше Конституція країни 1960 року проголошувала, що "Самоа засноване на Богу". Однак це формулювання являло собою загальну норму, висловлювало широку релігійну концепцію без акценту на християнстві. Наприклад, аналогічна норма міститься в Конституції Індонезії - найнаселенішою мусульманській країні світу.

Тепер, після внесення змін в основний закон країни, ця стаття прийняла наступний вигляд:

"Самоа - це християнська нація, заснована на Богу Отцю, Сину і Святому Дусі".

Пряма згадка християнства як панівної релігії на Самоа, за оцінками правознавців, відкриває ширші можливості для використання в судових процесах. Наприклад, ця норма дасть парламенту право накласти обмеження на деякі нехристиянські релігії або релігійні практики.

***За різними даними, християнство сповідують від 92 до 98% самоанців. При цьому в країні діють різні християнські деномінації.