Фото: Risk.ru

У Грузії тривають роботи з розчищення унікальних фресок, які постраждали під час пожежі 31 жовтня 2016 року в головному храмі печерного монастирського комплексу Вардзія. У результаті займання від впала і горіння свічок вкрилися шаром кіптяви настінні зображення святої благовірної цариці Тамари, з ім'ям якої пов'язаний Золотий вік Грузії, і її прадіда, святого царя Давида Агмашенебелі – об'єднувача країни, повідомляє "Благовіст-Інфо" з посиланням на Interpressnews.ge.

Цей заключний, третій етап робіт, які проводяться під егідою Міністерства культури й охорони пам'ятників, спільно з Національним агентством захисту культурної спадщини, профінансує компанія «Всесвітня група».

15 червня директор НАЗКН Ніколоз Антідзе, директор «Всесвітньої групи» Зазу Ічкітадзе і голова правління Центру дослідження пам'яток і консервації Манана Іосава, на території скельної каплиці Вардзії, підписали договір, за яким на відновлювальні роботи будуть виділені необхідні кошти.

Відео дня

Це – перший прецедент участі приватного бізнесу у проекті реабілітації культурної спадщини Грузії, якщо не вважати масштабну участь одного з найголовніших донорів НАЗКН – фонду «Карту», заснованого мільярдером і екс-главою уряду Грузії Бідзіною Іванішвілі.

У роботі на заключному етапі реабілітації фресок, так, як і на попередніх, приймає участь група консерваторів-реставраторів Тбіліської академії мистецтв, яка почала відновлення постраждалого настінного живопису спільно з представниками лондонського Інституту Курто, що сприяє в описі/оцінці пошкоджень, які провели різного роду тести, на підставі яких була розроблена реставраційна методологія.

Найближчим часом в улюбленому царицею Тамарою храмі Успіння розпочнуться роботи з благоустрою інтер'єру, встановлення сучасної протипожежної системи, системи очищення повітря, регулювання температури та спеціального освітлення.