Фото: agionoros.ru

Напади на православні храми стали для сучасної Албанії звичайною практикою. Нещодавно в центральній частині Албанії були знищені унікальні фрески знаменитого іконописця XVI століття Онуфрія, повідомляє "Седмиця" з посиланням на "АгионОрос".

У ряді випадків вилучення цінностей і руйнування святинь здійснюється  державою.

Ще одним ударом по православній спадщині регіону стало руйнування монастиря святого Афанасія в Като Леніца, заснованого в 1797 році. Через бездіяльність влади, яка конфіскувала монастирські споруди і не вживала заходів щодо реставрації пам'ятника, обитель зазнала непоправної шкоди взимку цього року. Зараз монастир лежить у руїнах.

Відео дня

Багато святинь православних монастирів і храмів були вивезені за кордон і продані на чорному ринку антикваріату. Кілька місяців тому невідомі викрали 18 візантійських ікон з храму святої Марини в Ламбово. У місті Премети державні службовці під приводом «стягнення старих боргів» вкрали з православного храму Введення в храм Пресвятої Богородиці ікони, священні предмети і навіть один дзвін.

Митрополит Коницький Андрій підкреслює, що не лише Православна Церква, а й греки, які населяють Албанію відчувають серйозний тиск: конфісковували майно приватних осіб, які переслідуються і закриваються грецькі товариства. "Албанці не приховують своїх планів щодо побудови "Великої Албанії", до якої планують включити значні території сусідніх православних держав", - каже владика.