Фото: ria.ru

Археологи знайшли в Гватемалі скарб з нефритовими камінням, які правителі народу майя своєрідно використовували під час ритуалів. Про це повідомляють "РИА Новости" з посиланням на газету "The International Business Times".

"Серед предметів, що високо цінуються жителями доколумбової мезоамерики, були артефакти, вирізані з твердого зеленого каменю. Ці поліровані зелені келти (ритуальні предмети з каменю - ред.) були виготовлені з нефриту, метагаббро, серпентину й іншого зеленого каменю", - розповідає професор Кадзуо Аояма з університету Ібаракі (Японія), який знайшов скарб.

За словами вченого, така знахідка стала найбільшою - у загальній складності в скарбниці було 72 ритуальних каменів. Дослідник вважає, що вони використовувалися під час незвичайної церемонії "зміцнення влади" правлячого класу майя - розташування каменів являє собою, як заявив фахівець, "особливу церемоніальну структуру". Майя вважали, що зелений колір каменів пов'язував їх з центром світобудови.

Відео дня

Камені були зариті на центральній площі одного з поселень народу майя. Вони датуються 1000-450 роками до нашої ери, про цей період в історії майя вчені практично нічого не знають. Знахідка навіяла дослідникам думку про те, що ритуальні нефритові камені займали важливе місце у релігійному житті ранніх майя.

"Лише еліта, ймовірно, грала головну роль у ритуалах з використанням нефритових каменів", - зазначає Аояма.

Він вважає, що такі ритуали відіграють важливу роль у політиці. Зокрема, за їх допомогою могли проводитися переговори.

Багато з келтів були закопані у відповідності зі сторонами світу. У пізніших похованнях ця особливість стає більш вираженою, що говорить про зростаючу важливість руху Сонця для цивілізації майя, що в подальшому привело до створення знаменитого календаря, в якому нібито прихована інформація про дату кінця світу.