Фото: Sedmitza.ru

У столиці Кіпру на кошти ЄС відновлено християнський храм 14 століття св. Марини і передано місцевій малочисленній громаді християн-маронітів, повідомляє "Седмиця" з посиланням на christiantoday.

Йосип Соеф (Joseph Soueif), маронітський архієпископ, очолив хресний хід до оновленого храму зі співом гімнів і псалмів арамейською мовою, причому в ході взяли участь посли країн Європи і представники ООН.

«Це велика подія, яку ми бачимо сьогодні на власні очі, немов би відбувається з нами в якомусь неймовірному і радісному сні», - каже Такіс Хаджідеметріу (Takis Hadjidemetriou), член технічного комітету від громади греків-кіпріотів.

Відео дня

Це знакова подія пробудила сподівання на швидке повернення християн-маронітів в їх стародавнє поселення, яке зараз пустує і частково огороджене, оскільки все ще знаходиться на території військової бази. Поки маронітам дано лише дозвіл на богослужіння в храмі щонеділі. До того, як це поселення відвели під військову базу, тут багато століть мирно жили разом турки-кіпріоти і християни-мароніти.

Метою цьогорічного проекту реставрації храму Св. Марини було повернення дітей та онуків християн-маронітів до їх спадщини й коріння для відновлення їх самосвідомості й зміцнення їх у вірі Христовій, у тому ж храмі, де молилися покоління їх предків. Практичні реставраційні роботи були розпочаті у липні минулого року, і від початку до кінця профінансовані виключно на кошти Європейського союзу. За словами архієпископа Соефа, відкриття храму – це «символ надії для нашого улюбленого і рідного Кіпру», оскільки місцеві жителі різних культур і релігій, християни-мароніти завжди жили тут разом – і володіють безцінним досвідом багатовікового мирного життя, толерантності та взаємоповаги.

Порушуючи питання про майбутню зустріч та обід лідерів громади з генеральним секретарем ООН у Нью-Йорку, він додав: «Ми хочемо побачити об'єднання Кіпру, і ми гаряче сподіваємося на це». Цей об'єднаний і мирний Кіпр стане оазою в цьому багатостраждальному регіоні, і в ньому ніколи не буде ґрунту для конфліктів, ненависті і розділення на своїх і чужих, додав архієпископ.