Фото: TUT.by

Парламент Данії скасував закон про богохульство, який діяв у країні з 1683 року. За скасування закону в минулу п'ятницю проголосували більшість депутатів - 74 людини, проти виступили представники лише однієї партії - соціал-демократичної (27 осіб), повідомляє NEWSru.com з посиланням на місцеву газету "Jyllands-Posten".

Мова йде про так званий параграф 140 Кримінального кодексу Данії. Згідно з цією нормою, особам, "які здійснюють публічні образи або ображають законні релігійні вчення", загрожувало покарання у вигляді штрафу або ув'язнення, терміном до чотирьох місяців.

Аргументи на користь скасування цього пункту включали рекомендації ЄС і Ради Європи. У квітні на підтримку скасування закону виступили Данська народна партія і Червоно-зелена коаліція (Enhedslisten). Минулого вівторка, 30 травня, про підтримку ініціативи заявила правляча Ліберальна партія Данії. Після цього доля ініціативи була практично вирішена.

Відео дня

Між тим у квітні датське Поліцейське агентство безпеки попереджало, що скасування параграфа 140 може підвищити ризик терористичних загроз. Втім, на думку експертів, нічого страшного у зв'язку з відміною закону не відбудеться.

"Наслідки будуть в основному символічними", - заявила в інтерв'ю датській національній телерадіокомпанії DR доцент кримінального права Копенгагенського університету Trine Баумбах.

Міністр юстиції Дані Серен Папе Поульсен вважає, що рівень терористичної загрози в країні настільки великий, що йому просто нікуди далі рости. Крім того, він сказав, що свобода слова цінується датчанами більше, ніж релігійні почуття. "Ми цінуємо свободу слова понад усе. Ми не повинні карати людей за якісь дурниці. Будь-яка людина повинна мати можливість виразити себе", - заявив міністр.

Вперше покарання за образливі висловлювання на адресу релігії з'явилося в датському законодавстві в 1683 році за часів правління короля Крістіана V. Воно передбачало, зокрема, відрізання язика або голови богохульнику.

Пізніше цей пункт законодавства декілька разів змінювався, в результаті чого покарання ставало більш м'яким. В останній редакції Кримінального кодексу, прийнятій у 1930 році, передбачався штраф або тюремне ув'язнення на термін від 20 до 80 днів.

Втім, винними в богохульстві громадян Данії визнавали нечасто - за час дії сучасного КК лише двічі. У 1938 році групу нацистів засуджено за наклеп на юдеїв. У 1946 році датську пару оштрафували за інсценізацію обряду хрещення на балі-маскараді.

Ще кілька інцидентів завершилося виправданнями підозрюваних. Одне з них стосувалося публікацій у вересні 2005 року в данській газеті "Jyllands-Posten" 12 карикатур на пророка Мухаммеда.

Крім того, цього місяця повинен був початися суд над 42-річним данцем Джоном Салвесеном, звинуваченим у богохульстві за спалювання Корану у дворі свого будинку. Відеозапис своїх дій він виклав у Facebook. Після скасування параграфа 140 всі звинувачення з Салвесена були зняті.