Фото: ria.ru

Ізраїльські археологи виявили в Єрусалимі звалище харчових відходів I століття нашої ери, знахідка допомогла їм з'ясувати чим щодня харчувався Іісус Христос і його сучасники, повідомляють "РИА Новости" з посиланням на "The Jerusalem Post".

Єрусалим неодноразово відвідував Іісус Христос. У цьому місті пройшов останній тиждень його земного життя, в тому числі і знаменита Таємна вечеря з учнями.

Вчені кілька років проводили розкопки біля стародавнього міста Давида в тому місці, де в першому столітті нашої ери римляни організували звалище. Роботи проводилися в 800 метрах від Храмової гори.

Відео дня

"В основному ми виявили там харчові відходи, в тому числі понад 12 тисяч кісток тварин. Нам вдалося визначити приналежність п'яти тисяч", - повідомив старший викладач Інституту археології університету Тель-Авіва доктор Юваль Гадот.

Вичерпний аналіз останків дав вченим зрозуміти, що євреї дуже суворо дотримувалися кошерного харчування. Так, археологи не знайшли останки молюсків і свиней. Близько 80 % кісток належать куркам, козам і вівцям.

"Ми дуже здивувалися, що не виявили голубів. Хоча достеменно відомо, що їх приносили в жертву (про це згадується в Євангеліє - ред.). У місті сформувалася ціла індустрія розведення голубів", - зазначає археолог.

Крім того, всупереч поширеній думці, стародавні євреї досить рідко вживали яловичину та птицю. Крім м'яса вони щодня вживали багато рослинних продуктів, особливо інжир.

Знайдені останки дозволили вченим стверджувати, що мешканці Єрусалиму були "середнім класом". Зокрема, вони не знищували деякі кістки, використовуючи їх у побуті.