Фото: Міністерства Землі, інфраструктури, транспорту та туризму Японії

Головний офіс Комітету з всесвітньої спадщини при ЮНЕСКО в Кракові сповістив уряд Японії про свою готовність надати маленькому острівцю Окіносіма (Okinoshima) поблизу південного узбережжя великого острова Кюсю (Kyushu) статус об'єкта всесвітньої спадщини. Це один із п'яти об'єктів у країні, про які японський уряд вже давно подав заявки, повідомляє "Благовіст-Інфо" з посиланням на "World Religion News".

Площа острова Окіносіма складає всього 0,78 кв. км. Багато жителів Японії вшановують його як заповідну і священну територію - Мунаката Тайша («святе місце»). Постійний доступ сюди мають тільки жерці синто (синтоїзму), традиційної релігії Японії, заснованої на анімістичних вірувань стародавніх японців у численні божества і духів померлих.

Єдиним постійним мешканцем острова є особливий жрець синто. Острів іноді відвідують моряки і рибалки, які вирушають у далеке плавання: тут вони здійснюють молитви і обряди, благаючи морську богиню захистити їх від небезпек. Ця багатовікова традиція склалася, відповідно до низки археологічних даних, приблизно в IV столітті нашої ери. Святе місце Мунаката Тайша вважається відкритим святилищем богині моря, берегині мореплавців.

Відео дня

За багато століть тут накопичилося безліч стародавніх предметів, що використовувалися в ритуалах поклоніння або приносились у дар богам і предкам. Тому уряд Японії охороняє острів і кожен предмет на ньому - дорогоцінне національне надбання.

Доступ в святе місце Мунаката Тайша регулюється стародавніми обрядами, правилами і заборонами. Найбільш суворою є повна заборона на відвідування острова жінками.

Чоловіки допускаються на Окіносіму також нечасто. Основна частина паломників - не більше 200 осіб одночасно прибувають сюди під час традиційних травневих свят.

Ініціативи уряду та ЮНЕСКО не схвалює синтоїстське духовенство. Священики синто вважають, що натовпи туристів швидко знищать давню природу, святині та весь вигляд священного острова.

Верховний жрець Мунаката Тайша Такаюкі Асідзу (Takayuki Ashizu) заявив представникам преси, що острів Окіносіма залишиться недоступним для відвідування публіки навіть після його включення до списку об'єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, оскільки ніхто не повинен відвідувати цю священну землю лише заради цікавості.

Основа синтоїзму чи синто полягає в обожненні природних сил та явищ і поклоніння їм. Синтоїзм зазнав у своєму розвитку значний вплив буддизму.

Сінто не можна вважати дуалістичної релігією, в ній немає і загального суворого закону, властивого авраамічній релігій. Поняття синто про добро і зло істотно відрізняються від християнських, насамперед, своєю відносністю і конкретністю.