Фото: romfea.gr

У Патріаршій резиденції в Бухаресті відбулося засідання Синоду митрополії Мунтенії та Добруджі. В ході засідання  було прийнято низку документів, що стосуються майбутнього прославлення у лику святих Румунської Православної Церкви преподобного Пафнутия (Парну), іконописця, повідомляє "Седмиця" з посиланням на грецьке інформаційне агентство "Ромфея".

Ізограф Парну Муту був представником Бранковянського стилю, сформованого в румунському іконописанні наприкінці XVII - 1-й половині XVIII ст. Він жив у період між 1657-1735 рр. Преподобний Пафнутій був шостим сином православного священика Яна Павреску. Він почав свою діяльність в якості художника-іконописця у віці 12 років. Після смерті дружини він був пострижений у чернецтво, прийнявши ім'я Пафнутій.

«Його найменування «Муту», що означає, що він дійсно був тихим за своїм характером, але його життя завжди було сповнене молитвою і тишею», - підкреслив особливість чернечого подвигу преподобного Пафнутия Патріарх Даниїл.

Відео дня

Члени Митрополичого Синоду прийняли пропозицію прославити преподобного Пафнутия Іконописця у лику святих у зв'язку з тим, що «в цьому році Румунська Православна Церква віддає особливу поклоніння святим іконам, іконописцям і художникам Церкви».

Під час зустрічі єпископи - члени Митрополичого Синоду також схвалили ікону знаменитого афонського старця ХХ століття - святого Порфирія Кавсокаливита (1906-1991 рр.), перш ніж офіційно включити його в Місяцеслов Румунської Православної Церкви.