Фото: blagovest-info.ru

Мінікультури Вірменії схвалило проект відновлення реставрації ранньохристиянського монастирського комплексу Одзун. Про це повідомляє «Благовіст-інфо».

На території церкви збереглося більше 20 статуй IV століття, що мають світову цінність. У XIX столітті розтріскану черепичну покрівлю Одзунского храму VI століттям, представники вірменського роду Абовянов замінили туфом. Це був останній ремонт будівлі до нинішнього часу.

Перший етап реставрації було розпочато в 2012 році, а в 2014-му, він був припинений. Другий етап розпочали нещодавно і, за словами місцевого настоятеля ієрея Вртанеса Багаляна, реставрацію планується завершити до жовтня.

Відео дня

Трирічне припинення реставраційних робіт було пов'язане з відсутністю фінансування, організацією якого займається Мовсес Дзаварян, уродженець однойменного села Одзун. Загальна сума, яка знадобиться на відновлення Одзунского монастиря, складає близько 79,5 тис. доларів.

Настоятель повідомив, що на другому етапі передбачено відновлення зовнішніх арок, яких по периметру монастирської церкви Пресвятої Богородиці налічується 18. Ці арки були знесені в кінці минулого століття. Основна будівля храму було сильно пошкоджена, місцями стіни зруйнувалися.

На першому етапі реставрації вдалося усунути аварійну ситуацію з несучими конструкціями, далі потужними струменями води були промиті камені. Оскільки ці камені – вулканічного походження, то після промивання відкрилися раніше не помічені деталі в пористій породи цих кам'яних стін.

Ієрей показав хачкари – камені-хрести, фігурки ангелів, орнаменти з біблійною тематикою, які, на думку фахівців, можна віднести до IV-VI ст. На території комплексу виявлено багато археологічних різнорідних артефактів. Промивка відкрила ще одну унікальність храму.

Виявилося, що камені в будові - різних порід та кольорів: від піщано-золотистого до рожевого. За словами робітників, це допомогло їм знайти родовища, звідки вони були принесені. У реставрації переважно використані ті камені, які були знайдені поблизу храму, однак місцями в стіни були вставлені також нові.

«Ці нові камені навіть не зроблені під старовину, тому що за правилами реставрації вони повинні відрізнятися за виглядом від старих оригінальних», - сказав він.

Одночасно з арками робочі реставрують і кам'яну підлогу, яка майже повністю стерлися. При реставрації не вдасться відновити фрески церкви Пресвятої Богородиці.