Фото: православ'я.ЛВ

В Юрмалі 30 квітня Митрополит Ризький і всієї Латвії Олександр очолив урочистий молебень з нагоди початку будівництва храму на честь Казанської ікони Пресвятої Богородиці, повідомляє прес-служба Латвійської Православної Церкви.

З благословення Владики в Латвії вже відновлено і побудовано десятки православних храмів. Казанська церква в Дзінтарі – ще одне успішне починання.

2

"Безсумнівно, відроджена церква стане прикрасою нашої Юрмали, цього популярного міжнародного курорту, куди приїжджають туристи з усього світу. Храм стане великою духовною цінністю, тому що це дім Божий, також він приверне увагу своїм красивим зовнішнім виглядом", – зазначив владика Олександр.

Відео дня

Роботи проводить фірма "Skonto Būve". Їх завершення планується в вересні 2018 року.

"У православної церкви в Дзінтарі була непроста доля, але сьогодні ми є свідками історичного моменту, завдяки зусиллям, докладеним різними людьми і спільнотами, храм відроджується. Будівельні роботи ми ведемо з вивіреним тисячоліттями законами, ретельно слідуючи стародавнім традиціям. Працюємо з захопленням, бажаючи допомогти справі відродження ще одного дму Божого", – сказав голова ради "Skonto Būve" Гунтіс Равіс.

3

Камінь у фундамент храму Казанської ікони Пресвятої Богородиці в Дзінтарі (Едінбург) був закладений 18 липня 1894 року. Його будівництво здійснювалося в основному на пожертвування. 23 липня 1896 року знову побудована церква в Единбурзі була освячена на честь чудотворної ікони Божої Матері «Казанська». У 1962 році Казанський храм, який пережив дві світових війни, за одну добу був варварськи зруйнований – бульдозери зрівняли його з землею. Довгий час це святе місце залишалося порожнім.

У 2010 році в Дзінтарі була відроджена церковна громада та почалися богослужіння. Вже в 2013 році на місці майбутнього вівтаря Казанського храму був споруджений восьмикутний хрест, а в основу вівтарної стіни закладено камінь із зображенням восьмиконечного хреста. У фундамент майбутньої церкви були замуровані пам'ятні письмена російською та латиською мовами.

Проект архітектора Дідзіса Круміньша передбачає будівельні роботи, виконання яких відрізняється особливим професіоналізмом і майстерністю – адже необхідно звести церковні стіни, куполи, арки та створити зовнішню обробку так, щоб це відповідало канонам Православної Церкви.