1

У Вірменії різко скоротилася чисельність духовних християн - молокан. На початку 1990-х років у Вірменії проживало близько 51 тис. росіян, з яких половина - молоканского віросповідання. На сьогодні за даними Національної статистичної служби Вірменії в країні проживає всього 2872 росіян – молоканского віросповідання, повідомляє "Благовіст-Інфо".

Масова еміграції молокан за останні три роки спостерігалася при реалізації програми переселення в Росію. З наявних на початку XX століття 17 молоканських сіл, сьогодні у Вірменії залишилися лише два – Лермонтово та Фіолетово. У цих селах в цілому проживає близько 1800 молокан, інші в декількох містах і столиці Вірменії.

2

«З нашого села близько 400 молокан переїхало у Росію за програмою переселення співвітчизників. В основному в Ставрополь, Краснодар», - сказав голова села Фіолетово Лорійської області Вірменії Олексій Новіков.

Відео дня

У молоканских селах діти вчаться в школі російською мовою за російською освітньою програмою та підручникам. Для них передбачений і урок вірменської мови. Крім обрядових зборів, при вирішенні питань громада на чолі з пресвітером скликає збори, на яких присутній і голова села. Під час цих зборів можуть бути поставлені питання надання соціальної допомоги тій чи іншій родині.

Молокане продовжують жити в закритому суспільстві, відмовляючись користуватися соціальними пільгами, передбаченими державою.

Разом з тим, молокани, незважаючи на заборону на носіння зброї, відмовляються скористатися своїм правом, як особливої релігійної громади, громадянської альтернативної служби, замість військової.
Фото - "Благовіст-Інфо".