Фото: ptzgovorit.ru

Робітники під час ремонту в одному з будинків у Куопіо знайшли на горищі дерев'яну дощечку, яка виявилася старовинною іконою преподобного Корнилія Палеостровського, повідомляє сайт «Петрозаводськ говорить».

Як розповіли в карельській єпархії, викладач професійного училища Саво Матті Пюлккенен перебував з учнями на будівництві поряд зі школою. Робочі змінювали покрівлю будинку, в тирсі робітники побачили невеличку дощечку, на якій був зображений чоловік. Згодом знахідку передали в музей Православної церкви Фінляндії РІЗА, де встановили, що ікона належить до другої половини 19 століття, а зображений на ній померлий в 1420 році преподобний Корнилій Палеостровський.

Він відноситься до Собору Карельських святих, разом з, наприклад, засновниками Валаамського монастиря Сергієм і Германом. З Валаама він мандрував у Фінляндію до Білого моря, поки не залишився відлюдником на острові Палій. На рубежі 15 століття на острові був заснований Палеостровський Різдвяний монастир. Літній Корнилій жив у печері і носив одяг схимника.

Відео дня

Корнилій Палеостровський зустрічається іноді на зображеннях Собору Карельських святих, але дуже рідко, коли на іконі він зображений один.

Житловий будинок у Куопіо був побудований у 1914 році. Під час Першої світової війни неподалік від місця знахідки розташовувалися казарми, хоча солдати жили в квартирах. Згодом у будинку, де знайшли ікону, оселилися торговці.

Ікону святого виявили ще у квітні 2012 року, а стаття про знахідку вийшла у фінській газеті навесні цього року.