Фото: ria.ru

Вчені з Шеффілдського університету в ході розкопок абатства Торнтон виявили рідкісну знахідку – останки священика, який помер у 1317 році. Дослідження кісток розповіло про масовий голод, який спіткав Європу на початку 14-го століття, повідомляють "РИА Новости" з посиланням на британське видання "The Yorkshire Post".

"Його кістки свідчать про наявність міцних м'язів, тобто якийсь відрізок життя священика супроводжувався тяжкими фізичними навантаженнями. На емалі зубів є ознаки гіпоплазії, що свідчить про недоїдання або важку хворобу в дитячі роки", - розповів один з археологів.

Аналіз останків показав, що священик помер приблизно в 35 років від нестачі поживних речовин. Вчені відзначають, що в 1315-1317 роках, згідно з хронікою, в Європі був масовий голод.

Відео дня

Так вчені знайшли археологічне підтвердження словами хроніста про "сильний весняний дощ, який значно скоротив доступність зерна для людей і сіна для худоби".

"Ці голодні часи призвели до загибелі мільйонів людей на території всієї Європи, хоча Чорна смерть (епідемія чуми) в 1346-1353 роках, яка теж залишила свій слід в абатстві Торнтон, була куди більш спустошливої", - говорять вчені.