Фото: сайт newsgeorgia.ГЕ

«Всенічне бдіння» Сергія Рахманінова - музичний твір для змішаного хору, вперше у повній версії виконала в Тбілісі Державна хорова капела Грузії. Вечір відбувся 1 квітня на сцені Тбіліського музично-культурного центру імені Джансуга Кахідзе, був присвячений дню народження великого російського композитора, про це повідомляє "Благовіст інфо" з посиланням на грузинський сайт newsgeorgia.ge.

«Всенічне бдіння» Рахманінов написав у 1915 році, відгукнувшись на події Першої світової війни. В цьому творі композитор втілив своє співчуття і стурбованість нестатками і лихами народу, а також тривогу за долю Батьківщини.

При написанні «Всеношної» Рахманінов звернувся до витоків російської музичної культури - стародавних церковних наспівів. Проте, орієнтуючись на стиль старовинних знаменних мотивів, Рахманінов створив свої власні оригінальні теми.

Відео дня

Музика «Всенічне бдіння» - це композиція з двох частин, що складається з вечірні (№2-6) і утрені (№7-15), яким передує пролог. Цей твір являє собою вершину російської класичної музики в області хорової літератури a cappella.

Враження від першого виконання «Всеношної» в Росії було величезним. Однак після Жовтневої революції 1917 року в країні, яка боролася з усіма релігійними проявами, «Всеношна» було заборонена. І тільки в кінці XX століття ця музика зайняла своє законне місце в концертному житті.