Фото: dw.com

Фрагмент унікальною географічної карти XVI століття знайдений в німецькому місті Галле. Про це повідомляє "Deutsche Welle".

У сховищі бібліотеки університету імені Мартіна Лютера у східнонімецькому місті Галле зберігаються сотні різних географічних карт - у тому числі і старовинних. Але те, що при інвентаризації випадково виявлять такий раритет, ніхто не очікував. Директор відділу картографії Мартін Шойпляйн (Martin Scheuplein), одягнувши білі нитяні рукавички, дбайливо бере аркуш формату А3, не приховуючи своєї радості. Цей лист був надрукований імовірно в 1540 році!

Йдеться про одну із сторінок 12-сторінкового альбому "Карта Святої землі", виконаного нідерландським художником Германом фан Боркуло. Досі було знайдено лише два аркуші цього унікального картографічного шедевра. Один зберігається в Британській бібліотеці, інший - у приватному зібранні.

Відео дня
2

На листі, знайденому зараз в Університетській та земельній бібліотеці Саксонії-Анхальт є зображення згаданих у Біблії місць, сцени, що ілюструють різні історії з Старого і Нового Завіту. Написи зроблені латинською і старо-нідерландською мовами. Масштаб, відстань між містами й інші важливі географічні параметри не витримано. Але карта й не призначалася для навігації. Вона носила фіктивний характер й ілюструвала Біблію. Зазвичай подібні карти були своєрідними щоденниками паломницьких подорожей.

Типово для того часу, підкреслює Мартін Шойпляйн, що напрямок карти орієнтований не на північ. Вгорі на карті - схід: там знаходилися Свята земля і Єрусалим.

Серед біблійних сцен на карті - порятунок святим Георгієм царівни від дракона (змія) і зцілення Іісусом глухонімого. Серед міст - Тріполі в сьогоднішньому Лівані і Сепфоріс, який у біблійні часи був головним містом Галілеї.