Фото: vesti.ru

У найбільш густонаселеному штаті Індії Уттар-Прадеш минулого тижня закінчилися вибори до місцевого парламенту. Підсумком голосування, яке тривало майже місяць, стала перемога партії прем'єр-міністра Індії Нарендри Моді "Бхаратія джаната парті" (БДП). На посаді головного міністра штату Моді затвердив індуїстського священика-націоналіста Йоги Агітьянана, який не так давно позитивно оцінив заборону Трампа на в'їзд мусульман з 7 країн у США, повідомляють "Вести" з посиланням на "Індіан Експрес".

Вибір кандидатури Агітьянана став несподіванкою для багатьох експертів, так як він вже не раз опинявся замішані в скандалах. У 2007 році майбутній головний міністр провів 11 днів у в'язниці за порушення громадських обмежень, введених в районі через загрозу індо-мусульманського конфлікту. Тоді правоохоронні органи зацікавилися різкими висловлюваннями Йоги Агітьянана про мусульман.

"Якщо одна індуїстська дівчина вийде заміж за мусульманина, то ми візьмемо сто мусульманських дівчат у відповідь. Якщо мусульмани вб'ють одного індуїстського чоловіка, ми віднімемо сто життів у їхніх чоловіків у відповідь", — заявив в одній із своїх промов Агістьянан.

Відео дня

У 2015 році, коли мусульманський актор Шакрукха Хан поскаржився на зростаючу нетерпимість в країні, Йоги Агістьянан сказав, що зірка Боллівуду говорить на одній мові з лідером ісламістської терористичної організації "Ахль-е-хадіс" Хафізом Саїдом. Крім того, він називав нещодавно канонізовану Матір Терезу частиною плану з християнізації Індії, а також попередив у виступі своїх послідовників про "любовний джихад" — дискредитована, але популярна в Індії теорія змови, яка говорить, що мусульманські чоловіки навмисно прагнуть укласти шлюб з індуїстками з метою навернути їх в іслам. При цьому заступник новоспеченого міністра Кешав Прасад розповів Індіан Експрес, що прихід Агістьяна до влади не несе причин для занепокоєння з боку мусульманського населення Уттар-Прадеш.

Перемога Моді в Уттар-Прадеш означає, що незважаючи на суперечливий характер, його політика боротьби з корупцією все ж знайшла підтримку у більшої частини населення країни. Саме лояльне і довірче ставлення населення до реформ прем'єр-міністра, на думку спостерігачів, і допомогло правлячій партії здобути перемогу.

У своїй переможній промові після оголошення результатів в Уттар-Прадеш, прем'єр-міністр закликав жителів країни до створення "Нової Індії" до 2022 року.