Фото: AP фото/Себастьян Шайнер

Грецькі фахівці завершили першу за 200 років реставрацію каплиці (Кувуклії) храму Гробу Господнього, відомого також як Єрусалимський Храм Воскресіння Христового, під яким, згідно з переказами, розташована гробниця Іісуса Христа. Про це повідомляє ТАСС з посиланням на газету Times of Israel.

За інформацією видання, в ході робіт було демонтовано металевий каркас, що оточував Кувуклію з 1947 року, а кам'яний фасад святині очищено від кіптяви, що утворилася в результаті горіння свічок. Крім того, реставратори прорубали вікно, яке вперше дозволить відвідувачам храму поглянути на гробницю Спасителя.

Вартість реставраційних робіт, що тривали 9 місяців, склала близько $4 млн.

Відео дня

Відкриття каплиці, як очікується, відбудеться 22 березня в присутності предстоятеля Константинопольської Православної Церкви Вселенського патріарха Варфоломія I та глави католицької церкви Папи Римського Франциска.

***Гроб Господній - головна святиня християнського світу. Вважається, що він стоїть на тому місці, де, згідно зі Святим Письмом, був розп'ятий, похований, а потім і Воскрес Іісус Христос. Це місце було виявлено через три століття після Розп'яття посланцями римського імператора Костянтина, який проголосив християнство державною релігією. Там до 335 році був побудований так званий перший храм Гробу Господнього, який в даний час являє собою величезний архітектурний комплекс, що включає, зокрема, Голгофу з місцем Розп'яття, Кувуклію - каплицю в центрі храму, що приховує печеру Гробу, підземний храм Знаходження Животворящого Хреста, храм святої рівноапостольної Олени і кілька прибудов.

Печера, де знаходиться Гроб Господній, була знайдена під основою язичницького храму, побудованого за вказівкою імператора Адріана, який звелів створити нову колонію на місці Єрусалиму, зруйнованого римлянами в 70 році н. е.