Фото: AP

Європейський суд у Люксембурзі (вища юридична інстанція Євросоюзу, його також називають Європейським судом справедливості) визнав правомірним рішення роботодавців вводити правила, що забороняють співробітникам носити "видимі релігійні символи".

Такий вердикт був прийнятий після скарги двох мусульманок з Франції та Бельгії на "дискримінацію" з боку своїх босів, які звільнили жінок за відмову зняти хіджаби (жіночі мусульманські хустки) на робочому місці, повідомляє euronews.com.

"Введення внутрішнього розпорядку, що забороняє носіння видимих атрибутів, що виражають політичні, релігійні чи філософські погляди, не є прямою дискримінацією", – говориться в рішенні суду. Це перше рішення вищої судової інстанції ЄС про демонстрацію релігійних символів на робочому місці, його рішення оскарженню не підлягають.

Відео дня

В цілому дрес-код і правила для службовців на робочому місці встановлює керівництво компанії, як вважає Європейський суд. Втім, судові позови в країнах ЄС часто стосуються не лише релігійних символів. Так у минулому році у Великобританії співробітниця однієї з фінансових установ звинуватила дирекцію у дискримінації після звільнення за відмову приходити на роботу на підборах.