Фото: worldfam.ru

Фінансована ЄС Мережа локальних організацій громадянського суспільства у питаннях енергоефективності (CLEEN) разом з Сlimate Action Network запустила проект "100% відновлюваної енергії в монастирі Грузії". Мета проекту – допомогти вирішити проблему забезпечення енергією двох монастирів – жіночого і чоловічого, розташованих у важкодоступних високогірних регіонах Грузії, повідомляє Грузія Онлайн.

"Грузія – гірська країна, де є ще багато важкодоступних місць – села, церкви і монастирі. Багато з них не мають доступу до електроенергії, газу й водопостачання, або в них немає достатньо коштів, щоб оплачувати енергію. Грузинське суспільство з великою повагою ставиться до церкви. "Сонячні монастирі" можуть дати імпульс для розвитку відновлюваної енергетики", – вважає активіст Лаша Цітурішвілі з громадської організації "Гамарджоби", члена мережі CLEEN.

У більшості регіонів Грузії 250-280 сонячних днів в році, що становить приблизно 6,000-6,780 годин на рік. Загальний річний потенціал сонячної енергії в Грузії оцінюється у 108 МВт, що еквівалентно 34,000 тоннам умовного палива.

Відео дня

"Це – чудова ініціатива, яка важлива не тільки для забезпечення енергією монастирів, але і як вирішення проблеми зміни клімату. Повний перехід на відновлювані джерела енергії до середини століття – це необхідна умова для порятунку клімату на планеті", – говорить координатор регіональної мережі Climate Action Network у Східній Європі, Кавказі та Центральній Азії Ірина Ставчук.

У даний момент активісти громадянського суспільства розробляють технічне завдання з оптимізації енергоспоживання і розраховують потреби кількох монастирів у високогірних районах Грузії.