Фото:foma.ru

Останній священнослужитель Пекінської духовної місії протодиякон Євангел Лу помер в неділю 5 березня в Шанхаї, повідомляє журнал "Фома".

За словами настоятеля парафії святих Петра і Павла в Гонконгу протоієрея Діонісія Поздняєва, який повідомив про смерть отця Євангела, пам'ять про нього назавжди залишиться в серцях православних шанхайців.

"Пам'ять про новопреставленого протодиякона, як про одного з ісповідників віри, залишиться в серцях тих, хто його знав — шанхайської православної громади і чад Китайської Автономної Православної Церкви", — сказав отець Діонісій.

Відео дня

***Отець Євангел був рукопокладений у священика в 1950 році начальником XX Російської місії в Китаї архієпископом Пекінським і Китайським Віктором (Святіним). З 1960-х років отець Євангел проживав у Шанхаї на покої, беручи участь у богослужіннях православної громади.

У 2008 році, з нагоди 50-річчя Китайської Автономної Православної Церкви, отець Євангел був нагороджений медаллю преподобного Сергія Радонезького.

Пекінська духовна місія була заснована в 1712 році за взаємною домовленістю імператорів Петра I і Кансі. Аж до 1950-х років вона була духовним центром православ'я в Китаї.

У 1956 році Китайська Православна Церква отримала автономію. До того часу в країні налічувалося понад 100 православних храмів.

Нині у Китаї проживає близько 13 тисяч православних християн.