Фото: travelgeorgia.ru

У Грузії почали повномасштабну реставрацію стародавнього Ванського городища в регіоні Імеретія, повідомляє сайт "Новини Грузії".

Сьогодні тут функціонує Ванський археологічний музей-заповідник.

Програма відновлення пам'ятника здійснюється в рамках проекту «Античне городище Вані – вчора, сьогодні, завтра». У ньому представлений план розвитку об'єкта та створення туристичної інфраструктури.

Відео дня

Ванський музей планують переобладнати згідно з міжнародним стандартам і перетворити його в один із найвизначніших музеїв в регіоні. На даний момент, за інформацією уряду, завершені роботи з реставрації частини будівлі музею, в іншій же частині ведуться будівельні роботи.

«У 5 областях археологічного пам'ятника встановлено захисні перекриття. Завершена реконструкція пов'язує музей і археологічний пам'ятник мосту. І завершується робота над обладнанням пам'ятника туристичною інфраструктурою», — йдеться в повідомленні.

Згідно з планом комплексних робіт, спеціальним інвентарем буде обладнаний як сам археологічний музей і територія городища, так і дорога, що веде до музею.

Вартість проекту становить 14,5 мільйонів ларі (близько 6 мільйонів доларів). Програма фінансується Світовим Банком і урядом Грузії.

***Ванський археологічний музей був заснований в 1985 році академіком і керівником археологічної експедиції в Ванні Отар Лорткіпанідзе. Саме він виявив і розкопав на цьому місці стародавнє колхидське місто.

Вані був центром Древньої Колхіди, містом-святилищем у VIII-I ст. до нашої ери, а в наші дні став одним з найбільш значних археологічних пам'яток.

Завдяки зробленим тут відкриттям, Вані постійно опинявся в центрі пильної уваги міжнародного наукового співтовариства з 60-х років минулого сторіччя.

У різні роки там знаходили унікальні золоті вироби, предмети релігійного культу і домашнього начиння. Серед найбільш відомих знахідок — невелика бронзова фігурка. Статуетка, що зображає сидячу людину з рогом у руці, була виявлена в шарах VII ст. до н. е. Спочатку вчені не надали знахідці особливого значення, але через роки фігурка стала справжнім брендом. Сьогодні в Грузії її називають «пам'ятником тамаді».

За більш ніж 30 років існування археологічного музею, тут ніколи не проводилися реставраційні роботи.