Фото: ria.ru

Християни Сирії готуються прожити "гіркий Великий піст": велика кількість духовенства не витримала тягаря громадянської війни і втекла з країни, позбавивши віруючих пастирської підтримки, йдеться в посланні маронітського архієпископа Саміра Нассара, повідомляє РИА Новости з посиланням на агентство Fides.

"Кількість парафіян зменшується, і значно скоротилася пастирська діяльність. У Дамаску ми зіткнулися з тим, що виїхала вже третина духовенства. Це важкий удар, який послаблює значення християнської меншини, яка і без того перебуває в занепаді", — повідомляє ієрарх.

Тим не менш, за словами архієпископа, священнослужителі, які залишилися продовжують працювати на своїх парафіях "без жодних запевнень і переговорів про виліт" і сподіваються на допомогу міжнародних організацій.

Відео дня

Глава Дамаської єпархії Маронітської церкви закликав навіть в мовах покинусті і злиденювання, в яких віруючі в цьому році вступили у Великий піст, знайти хорошу можливість ще раз переконатися в своїй відданості Церкві і "прокласти дорогу до воскреслого Христа".

Раніше патріарх Мелькітської католицької церкви Сирії Григорій III Лахам заявив, що на даний момент близько 450 тисяч християн покинули Сирію, рятуючись від терористів.

***Історія маронітів сягає кінця IV століття, коли навколо святого Марона зібралася група учнів. Пізніше вони збудували на півдорозі від Алеппо в Антіохію монастир. Маронітська церква зараз практично є однією з католицьких громад Близького Сходу, яка зберегла основи східного обряду і формальне патріарше управління. Вона знаходиться в юрисдикції Римо-католицької церкви, входить в сім'ю східно-католицьких церков і повністю поділяє католицьке віровчення.