Фото: ria.ru

Реставрація Кувуклії, каплиці над Гробом Господнім, завершиться до Пасхи і не порушить вікових традицій святкування. Єрусалимський греко-православний патріархат називає дату завершення реставраційних робіт - 22 березня, повідомляє РИА Новости.

"Всі заходи, пов'язані зі сходженням Благодатного вогню і святкуванням Великодня усіма конфесіями, повинні відбутися вчасно і за фактом завершення робіт", — сказав начальник Руської духовної місії (РДМ) в Єрусалимі архімандрит Олександр (Єлісов).

У своєму нинішньому вигляді Кувуклія була зведена в 1810 році всередині Храму Гробу Господнього, над печерою, яка шанується віруючими як місце поховання і воскресіння Іісуса Христа. Святиня знаходиться під опікою Греко-православної, Вірменської та Римо-католицької Церков, які схвалили, першу в історії, її реставрацію. Роботи ведуться силами фахівців з Національного технічного університету в Афінах.

Відео дня

Найрезонанснішим етапом реставрації стало тимчасове зняття мармурових плит, що закривають давнє похоронне ложе, висічене в скельній породі і, як з'ясувалося, що дійшло до наших днів у непошкодженому стані. Ця операція була виконана під наглядом вчених вперше за 500 років.

"Ці роботи були викликані об'єктивними обставинами, оскільки небезпека руйнування, навіть загибелі людей, які присутні там, була реальною. Рухливі шари, на яких стоїть Кувуклія, в будь-який момент могли викликати її руйнування. Тому, звичайно ж, цей процес цілком природний, потрібно було передбачити, конструкцію необхідно було зміцнити, зробити так, щоб вона могла ще довгі роки служити людям", — сказав співрозмовник агентства.

У предпасахльну суботу в Кувуклії відбувається сходження Благодатного вогню, на яке в Єрусалим з'їжджаються десятки тисяч православних паломників.

Великдень цього року буде відзначатися 16 квітня, сходження Благодатного вогню в Єрусалимі повинно відбутися на день раніше – 15 квітня.