Фото: blagovest-info.ru

Комітет Кабінету міністрів Латвії на засіданні ухвалив рішення про передачу на розгляд уряду законопроекту, яким планується закріпити юридичну приналежність церкви святого Петра в Ризі Латвійській Євангелічно-Лютеранській Церкві (ЛЄЛЦ), повідомляє Благовест Інфо з посиланням на портал Delfi.

Постанова Верховної ради від 12 травня 1992 року передбачала, що закон про передачу власності релігійним організаціям не поширюється на пам'ятники культури державного значення - Домський собор і собор святого Петра, статус яких визначається іншими законами.

У 2005 році сейм ухвалив закон про ансамблі Домського собору та монастиря, який встановлював їх юридичну належність. Щодо церкви святого Петра окремий закон так і не був прийнятий, тому права власності на неї не закріплені в порядку, встановленому нормативними актами.

Відео дня

В даний час будівля церкви і земля під нею в земельній книзі не зареєстровані. Згідно з даними Державного земельного регістру, законним керуючим церкви є Ризьке самоврядування. Земля біля церкви святого Петра знаходиться у власності Ризького самоврядування.

Щоб встановити законного власника, який зможе зареєструвати власність в земельній книзі, необхідно прийняти окремий закон про собор святого Петра.

Проект закону передбачає закріплення прав власності на церкву за ЛЄЛЦ, оскільки головною функцією церкви є релігійна діяльність. За Ризьким самоврядуванням закріплюється право безоплатного використання церкви святого Петра для проведення важливих для міста заходів духовного спрямування.

Законопроектом ще належить пройти через розгляд у сеймі.