Фото: regnum.ru

Учасники проекту «Затоплені святині Мологского краю» зробили кілька нових знахідок на Губернському водосховищі в Ярославській області. В кінці лютого були здійснені нові занурення для дослідження затопленої садиби Мусіних-Пушкіних «Іловна». Водолази виявили сліди затопленого храму і підняли фрагмент дзвона. Про це повідомляє інформаційне агентство REGNUM.

На території садиби знаходився храм, залишки якого вдалося виявити. 24 лютого були знайдені залишки фундаменту і першого ярусу церкви Преображення Господнього. Водолази знайшли сліди двох вівтарів. Крім того, вдалося знайти фрагмент дзвона із зображенням святителя Миколая Чудотворця.

Фото: regnum.ru

«Насправді, зараз на дні Рибінського моря знаходиться великий музей з унікальними об'єктами, звичайно, різного ступеня збереження. Цей великий музей вже сьогодні об'єднує багатьох людей і багато території. Першим кроком до цього об'єднання став проект "Затоплені святині Мологского краю". Наша робота буде тривати, попереду ще дуже багато цікавого. Адже, крім історичної дослідної частини — у нашій ініціативі є дуже багато інших складових, про які ми обов'язково розповімо», — сказав керівник проекту Костянтин Богданов.

Відео дня

Раніше учасники експедиції виявили і зняли на фото і відео залишки садибної набережній річки Мологи добре збережені арки. Проект викликав широкий резонанс в регіоні і за його межами. 

23 лютого на льоду водосховища був відслужений молебень. Служили благочинний Брейтовского округу протоієрей Анатолій Денисов і учасник експедиції ігумен Інокентій (Вільховий), економ Свято-Данилова монастиря Москви. Отець Інокентій також брав участь у зануреннях.

«Звичайно, те, що ми зараз під водою можемо побачити, для нас це не просто історія, це життя наших предків, наших батьків, наших дідів, нашої країни. Для мене, як священика, це особливо важливо — це святині. Від усього - такий сильний трепет, адже ми торкаємося до того, що абсолютно приховано від людських очей», — сказав ігумен Інокентій.