6

Всупереч досягнутим раніше домовленостям, грецький уряд в односторонньому порядку прийняв рішення про заміну навчальних посібників з релігієзнавства новими педагогічними матеріалами з вересня 2017 року, повідомляє Православие.rи, з посиланням на Romfer.gr.

Подібне рішення, що йде врозріз з даними прем'єр-міністром Алексісом Ціпрасом гарантіями, згідно з якими нові підручники з релігієзнавства будуть розроблятися з урахуванням думки Православної Церкви, здатне серйозно загострити відносини держави і Церкви.

Незважаючи на заміну міністра у справах освіти та релігії Нікоса Філіса на Костаса Гавроглу, позиція уряду щодо реформі викладання релігієзнавства у грецьких школах залишається незмінною.

Відео дня

Перетворення релігієзнавства орієнтованого, в першу чергу, на вивчення православної традиції предмета на синкретичну релігієзнавчу дисципліну – принципова позиція грецького уряду.

Радикальні реформи у викладанні ряду шкільних предметів анонсував президент Інституту освітньої політики Герасимос Кузеліс.

За словами чиновника, всі старі навчальні посібники з релігієзнавства будуть вилучені з грецьких шкіл. Відповідаючи на питання, яким стане новий предмет, р-н Кузеліс сказав: «Наприклад, із-за ситуації з напливом біженців школярів навчатимуть, що існують і інші види молитви крім їх власної».

Однією із заявлених завдань нового предмета буде «критичне осмислення» світових релігій, вивчення «як цінностей, так і властивих їм негативних і небезпечних проявів». Все це буде відбуватися з «повагою до релігійної свободи кожної людини на пошук власної релігійної позиції».