Фото: ru.rfi.fr

За даними нового соціологічного дослідження, більшість парафіян великих церков США підтримує одностатеві шлюби, а протистоять їм у першу чергу євангелісти і мормони, повідомляє Седмиця з посиланням на Christiantoday.

Право на одруження нетрадиційних пар, що належать до ЛГБТ спільноти, нині визнається більшістю жителів США в цілому та членами багатьох великих релігійних об'єднань в цій країні зокрема. Про це говорять статистичні дані, днями оприлюднені у звіті організації Public Religion Research Institute. Вони свідчать, що одностатеві шлюби «підтримуються традиційними білими протестантами (більшістю в 63%), білими католиками (63%), іспанськими католиками (62%) і американськими православними християнами (59%)», - йдеться у звіті. Таким чином, православний і католицький сегмент населення США зайняв досить ліберальні позиції щодо цього питання.

Разом з тим, є і три великих релігійних групи, які все ще в більшості своїй виступають проти одностатевих шлюбів, а саме «мормони (37% за та 55% проти), білі протестанти-євангелісти (31% та 61% проти), а також Свідки Єгови (25% та 53% проти).

Відео дня

Крім того, широкомасштабне опитування, в якому взяли участь понад 40 тисяч американців і дані якого вже увійшли в так званий «Атлас американських цінностей», показав, що 58% жителів США на сьогодні звикли вважати, що у одностатевих шлюбах немає нічого незаконного або богопротивного.

Укладачів анкети для опитування також цікавило питання про те, чи можуть службовці і власники різних закладів відмовляти в обслуговуванні геїв або лесбіянок на тій підставі, що одностатеві стосунки богопротивні з точки зору релігійних канонів, сповідуваних такими службовцями або власниками закладів. У відповіді на це питання, 61% респондентів з числа жителів США сказали, що власники закладів або службовці не можуть відмовляти в обслуговуванні геїв і лесбіянок на такій підставі.

І лише одна група віруючих пішла проти течії в цьому питанні. У звіті говориться, що «білі протестанти-євангелісти виявилися єдиною релігійною групою, яка незначною більшістю підтримала власників і службовців підприємств малого бізнесу, відмовляючи клієнтам в обслуговуванні на підставі своїх релігійних переконань (50% підтримали, 42% не підтримали)».