Фото: ria.ru

У Єгипті християни, зайняті на державній службі, отримали право на відпустку на час паломництва – відповідне рішення прийнято верховним конституційним судом країни на цьому тижні. При цьому єгипетським мусульманам давно вже надають оплачувані відпустки на час хаджу, повідомляє Седмиця, з посиланням на Christiantoday.

І ось тепер держслужбовці-християни отримали ті ж права, що й мусульмани. «Це рішення верховного суду – найважливіший крок до полноправ'я єгипетських християн, - зазначив Нагуіб Габріель, юрист, який довго і важко боровся за права християн протягом останніх трьох років.

Священне право кожного мусульманина на оплачувану відпустку для здійснення хаджу в Мекку закріплено спеціальним положенням єгипетського законодавства ще в 1978 році, незважаючи на те, що воно є явно дискримінаційним по відношенню до інших віросповідань в країні. І ось, нарешті, верховний суд країни визнав неконституційною дискримінацію християн у чинному законодавстві.

Відео дня

Нинішня конституція Єгипту введено в дію у 2014 році після всенародного референдуму і в ній є положення про повну рівноправність громадян країни.

Християни на сьогоднішній день становлять близько 10% населення Єгипту, а це 93 мільйонів чоловік. Більшість християн належать до Коптської Церкви, що володіє приділом (боковим вівтарем) в храмі Гробу Господнього в Єрусалимі (відомому також як храм Воскресіння Христового), святині християнства.

Крім дискримінації, до недавніх пір єгипетським християнам було важко здійснювати паломництво в Єрусалим через сувору заборону, накладену ще в 1980 році Папою Шенудою ІІІ, патріархом Коптської церкви, який цим рішенням хотів висловити протест проти ізраїльської окупації земель Палестини.

Але тягар заборони з часом все більш полегшувалося, оскільки християни завжди всіма силами тяжіли потрапити до святинь своєї віри і все ж здійснювали таємні паломництва наперекір забороні. І тому нинішнє рішення суду широко визнається та вітається в єгипетському суспільстві як справедливе і довгоочікуване.