Фото: LiveJournal

Префект конгрегації канонізації святих кардинал Анджело Амато очолив 7 лютого в Осаці церемонію беатифікації японського самурая Такаями Укона – у хрещенні Юста (1552-1614), – який був прославлений як «мученик без крові», повідомляє Благовест ИНФО.

«Він був справжнім воїном Христовим, – сказав у своїй проповіді кардинал. – Вірність Господу Ісусу була настільки глибоко вкорінена в його серці, що вона дала йому розраду в гоніннях, вигнаннях і забутті».

Самурай Такаяма Укон прийняв християнство під впливом проповіді єзуїтів, які прибули в Японію в середині XVI століття. Він прийняв хрещення у віці 12 років. Коли влада Японії стали переслідувати християн, Такаяма позбувся всього свого майна і титулів. Хоча він не був страчений, він був змушений відправитися у вигнання на Філіппіни, де незабаром помер.

Відео дня

До теперішнього часу Католицька Церква канонізувала 395 мучеників, постраждалих в Японії. 26 з них були вбиті в Нагасакі в 1597 та прославлені в 1862 році. Інші 205 мучеників постраждали в XVII столітті і були канонізовані в 1867 році, а ще 188, вбитих у той же час, прославлені в 2008 році.

За словами єпископа міста Ніїгата Ісао Кикути, прославлення Юста Укона, акцентує увагу на деталях, які різняться від тих, які зобразив Мартін Скорсезе в його останньому фільмі «Мовчання» (фільм про католицьких мучеників Японії). Якщо в новому блокбастері акцент ставиться на «болі зречення від віри», за яким слідує Боже милосердя, то житіє Укона свідчить про те, що людина може відректися від усього заради віри в Христа.

Сьогодні з 128 мільйонів жителів Японії католиками є близько 500 000 осіб.