Фото з http://www.pravoslavie.ru

Відео дня

Норвезька лютеранська євангельська церква затвердила новий обряд, спеціально створений для вінчання одностатевих пар.

Повідомляється, що вже з 1 лютого всі бажаючі одностатеві пари зможуть вінчатися в місцевих церквах. У священика є право відмовитися здійснювати церемонію, однак у цьому випадку його замінить хтось інший. Пише Рravoslavie.ru з посиланням на The Local.

Єпископ Осло Уле Крістіан Кварме зізнався, що не згоден з думкою більшості в церковному зібранні. «Торішнє рішення (про можливості вінчання одностатевих пар) було складним, і рішення цього року також непросте», — сказав Кварме. Він підкреслив, що навіть таке рішення не зможе розділити церкву.

Ще три роки тому норвезька церква відмовила одностатевим парам в можливості вінчатися в церкві. Однак навесні 2016 року 88 з 115 осіб у Соборі проголосували за те, щоб одностатеві пари могли укладати церковний шлюб. Церкві необхідно було виробити спеціальну літургію, яка могла б бути використана і для одностатевих пар.

За нову літургію проголосували 83 особи, 29 були проти. «Це дуже радісний і історичний день для церкви», — прокоментував рішення голова єпископальної ради Нур-Халогаланда Кай Крог. В ході засідання Церковного Собору багато священнослужителі заявили про важливість поважати тих людей, думка яких розходиться з більшістю. У меншин також є права у церкві.

Як повідомляє телекомпанія NRK, після прийняття рішення біля дверей Собору його учасників чекали два великих торти, кольору веселки.

Одностатеві шлюби дозволені в Норвегії з 2009 року, реєстрація партнерства для одностатевих пар була дозволена у 1993 році, а з 2002 року вони отримали дозвіл всиновлювати дітей.