false

Скелет був виявлений археологами при розкопках на місці однієї з найстаріших в Британії лікарень поблизу міста Вінчестер, повідомляє ВВС.

Вчені виявили свідчення того, що останки належать паломнику, який, ймовірно, заразився проказою під час своїх подорожей.

Вчені з Університету Вінчестера вважають, що у Середньовіччі проказа (лепра) була поширеною хворобою в усіх країнах Європи через значну кількість паломників, які розносили заразу.

Відео дня

За словами доктора Саймона Роффе, знайдений скелет проливає світло на один з можливих шляхів проникнення прокази в Англію.

"З XI по XIV століття ми спостерігаємо в усій Європі безпрецедентне збільшення випадків появи лепрозоріїв - лікарень для прокажених, - говорить учений. - Чому проказа, яка була відома протягом століть, раптово так сильно починає впливати на західне суспільство саме в цей час? "

"Цей небіжчик дає нам можливість зрозуміти одну з причин, чому хвороба була так поширена в середні віки у багатьох країнах Європи", - вважає Саймон Роффе.

Давня інфекція

Проказа виникає внаслідок дії бактерії Mycobacterium leprae й відома вже протягом тисяч років: випадки захворювання були зафіксовані ще у стародавньому Китаї, Єгипті та Індії.

Лепра розвивається повільно й викликає виразки на шкірі та деформацію суглобів. У деяких районах світу ця хвороба зустрічається й нині.

Радіовуглецевий аналіз показав, що знайдений поблизу Вінчестера скелет належить чоловікові, який був похований в кінці XI або на початку XII століття.

Вчені вважають, що ця людина була релігійним паломником. У його могилі була виявлена стулка раковини гребінця, яку традиційно носили при собі люди, щр відвідали могилу Св. Якова в місті Сантьяго-де-Компостелла в Іспанії.

"Нам вдалося витягти ДНК патогена зі скелетних решток цієї людини, довівши присутність у них бактерій Mycobacterium leprae. Це означає, що на момент смерті чоловік страждав на проказу", - говорить професор Майк Тейлор з Університету Суррея.

Паломник страждав від тієї форми прокази, що поширена зараз у Середній і Західній Азії. Залишається незрозумілим, де саме він міг заразитися під час своїх мандрів.

"Традиційно вважалося, що проказа проникла в Європу після початку хрестових походів у Середньовіччі. Однак ми знаємо з різних джерел, що лікарні для прокажених стали з'являтися задовго до хрестових походів", - розповідає доктор Роффе.

"Знахідка у місті Вінчестер дозволяє припустити, що паломники були ще одним джерелом поширення цієї інфекції, тому що до цього у нас був лише один зразок решток середньовічного паломника з ранніми ознаками прокази на кладовищі при лікарні для прокажених, - пояснює вчений. - А це змушує думати, що найпершим джерелом поширення прокази в Західній Європі були саме паломники".

Дослідження свідчать, що геном бактерій прокази не надто змінився з Середньовіччя.

Це може пояснити той факт, що поширення хвороби у наші дні стало меншим, адже люди виробили стійкість до інфекції.