Діланн Руф / REUTERS

Суд присяжних у США засудив до смертної кари 22-річного Діланна Руфа за вбивство дев'яти людей у афроамериканській церкві в місті Чарльстон, штат Південна Кароліна.

Присяжні прийшли до висновку, що злочин було скоєно на ґрунті расової ненависті, передає Російська служба Бі-Бі-Сі.

За час судового процесу Руф не розкаявся і заявив присяжним: "Я відчував, що повинен був зробити це, і я досі відчуваю, що повинен був зробити це".

Відео дня

Присяжні радилися майже три години, перш ніж визначитися з вердиктом. Офіційно вирок Руфа буде винесено в середу зранку. Напад на парафіян Африканської методистської єпископальної церкви Емануель, який стався 17 червня 2015 року, шокував американську громадськість.

Руф прийшов до церкви, коли там проходило заняття з вивчення Біблії, і відкрив стрілянину, жертвами якої стали дев'ять афроамериканців, в тому числі й глава приходу і член сенату штату, пастор Клемента Пінкні. Через добу після нападу Руф був заарештований у місті Шелбі в сусідньому штаті Північна Кароліна.

Руф заявив поліцейським, що хотів почати расову війну. У записаному на відео зізнанні ФБР Руф сміється, коли розповідає про напад. За його словами, він хотів, щоб світ знав, як він ненавидить темношкірих і вважає, що всі вони злочинці. У вівторок Руф заявив присяжним, що, якщо вони вирішать зберегти йому життя, він не бачить, "що в цьому хорошого". Однак після оголошення вироку він зажадав нових адвокатів, щоб ті домоглися перегляду справи.