Фото: tut.by

Сенсацією завершилися розкопки в одному з найдавніших осередків православ'я Білорусі - легендарному Лавришевському монастирі. У склепіннях Свято-Успенської церкви XVIII століття знайдена раніше невідома крипта - культове приміщення, яке служило для поклоніння якимось священним рештками. Про святість мова поки не йде. Рішення повинні приймати духовні особи, повідомляє tvr.by.

Версія, що церква була побудована в якості мавзолею для мощей, виникла кілька років тому. Розкопки на місці чоловічого монастиря в Лавришеві ведуться протягом шести сезонів. В цьому році копали біля самої церкви. Шукали і церковні склепіння. З трьох відомих існував тільки один. Зараз знайшли другий. Він був засипаний землею. Вивезли тонни грунту і відкрили невідому крипту, де знаходилися кам'яні саркофаги.

Останки відправили на антропологічну експертизу в Академію наук Білорусі. Вчені визначили вік людей: один підліток 12 років (плюс-мінус два з половиною роки), чоловік, не молодше 25 років, і людина поважного віку - від 60 і старше. Останки останнього і викликали найбільший інтерес духовного і наукового світу. Їх відправили на радіовуглецевий аналіз, який визначив вік поховання - не менше 500 років.

Відео дня

За версією істориків, крипта була засипана в ХІХ столітті, але саме ця обставина і посприяла тому, що саркофаги збереглися до наших днів. Після проведення різних експертиз древні останки повернуться на історичне місце. А в крипті проведуть ремонт, вхід зроблять, щоб потрапити туди змогли і віруючі.

Науковці та священики не виключають версію, що знайдені мощі першого ігумена - Єлисея. Однак гіпотезу потрібно підтвердити. Однією духовної інтуїції недостатньо. Вона повинна підкріплюватися науковими фактами.

Буде зроблений іонний аналіз останків та експертиза ДНК. Гучних заяв без серйозної наукової бази археологи не роблять. У вересні вчені планують експедицію з пошуку третього відомого, але не виявленого підвалу.