Молитва за мир. Фото: catholicnews.org.ua

«Будування миру починається від нас самих», – цими словами розпочинається послання Єпископської Конференції Японії з нагоди спогадування жертв ядерних бомбардувань Хіросіми і Нагасакі, що відбулися 6 та 9 серпня 1945 року. Вже 35 років поспіль від 6 до 15 серпня Японська Церква проводить так звані «Десять днів за мир», за повідомленням порталу «Католицький оглядач». Ця ініціатива зродилася, як відповідь на заклик святого Івана Павла ІІ до примирення, з яким він звернувся 25 лютого 1981 року, перебуваючи саме в Хіросімі.

«Ми повинні молитися за мир, навчитися думати про ми та робити все необхідне для нього», – читаємо у посланні, підписаному Архиєпископом Нагасакі Джозефом Міцуакі Такамі, який очолює Японську Єпископську Конференцію. «Мир у світі, – читаємо у документі, – пошматований і над ним постійно нависає загроза від подій, як війна у Сирії, фундаменталістський тероризм, збройні конфлікти за контроль над ресурсами».

У цьому контексті думка ієрархів лине до численних людей, «між якими – діти та жінки», що зазнають убивств, отримують поранення, змушені втікати, «позбавлені нормального життя». З цього випливає заклик до молитви за те, щоб «вдалося досягнути примирення» та щоб «дух миру поширювався в усьому світі».

Відео дня

Ієрархи також закликають не втрачати пильності щодо змін в законодавстві про національну безпеку та пропозицій конституційних змін, які можуть втягнути японський народ у спіраль насильства. Мова йде про новий закон, що дозволяє використання збройних сил Японії закордоном, утой час як Конституція це забороняє. У цьому контексті Японська Церква пригадує про християнське значення слова «мир», яке включає пошану до гідності кожного життя та «розвиток взаємин близькості з Богом та з іншими людьми».